RUBRIEKEN

START


 
 

Over op Glasvezel? Denk hier aan!

KLIK HIER VOOR HET BEKNOPTE VERHAAL...


OF LEES HIERONDER HET GEDETAILLEERDE VERHAAL...

Andere info

Informatie hieronder is overgenomen van Internet en meer algemeen gemaakt.


Installatie

Hoe krijg je de apparatuur aan het werk?

 

Doe het zelf

De installatie is eenvoudig zelf te realiseren. De verschillende providers geven duidelijke en helaas soms minder duidelijke instructies. Degenen die bekabeling en aansluiting binnenshuis zelf willen verzorgen en extra informatie nodig hebben, kunnen hier het e.e.a. vinden.

Voor ieder van ons betekent, dat een gehele of gedeeltelijke omschakeling wat betreft provider, kabels in huis en aanpassen van computers, TV’s en telefoons.
Bijvoorbeeld: oude kabel- en ADSL-modems zijn niet meer bruikbaar en voor wie meer dan één computer wil aansluiten is vaak een (extra) router nodig.

Of laat het doen!

De meeste providers bieden een installatieservice. Voor een beperkt vast bedrag komen ze de boel dan voor je installeren.
Let er daarbij op dat in de meeste gevallen dat inhoudt dat 1 computer en 2 TV´s worden aangesloten. Voor alles wat u meer aangesloten wil hebben moet u betalen!

Voor KPN bijvoorbeeld krijg je dan voor €. 35,--
Aansluiten door de monteur van een computer, een telefoon en twee TV's op de KPN Experia Box.
Bedrading tot 15 meter van je computer, telefoon en interactieve TV-ontvanger naar de KPN Experia Box.
De omschreven werkzaamheden zijn gebaseerd op een normale, standaard te verwachten huisomgeving.
Op de site van KPN staat een checklist wat op uw situatie van toepassing is.

Weer anderen maken gebruik van van Guideon, een gespecialiseerd bedrijf uit Amsterdam of, afhankelijk van waar u woont, een ander bedrijf omgeving. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het aanleggen en instellen van kabels en apparatuur.

 

Moet er iets veranderd worden aan de bekabeling in uw woning?

Het kan zijn dat de bekabeling binnen uw woning veranderd moet worden. Dit hangt af van het pakket dat u kiest en de oude situatie.

U kunt het ook zelf doen. Hieronder vindt u al wat aanwijzingen.

Stopcontact

Uw glasvezelmodem heeft een lichtnet aansluiting nodig. Zo nodig kan de installateur hiervoor een (extra) wandcontactdoos (stopcontact) installeren.

Radio/TV

Analoge en DVB-C televisie signaal (alleen bij provider XMS):

Voor het aanpassen van de zenderindeling heeft u de originele afstandsbediening nodig. Probeert u deze beschikbaar te hebben als u dit door een installateur wilt laten uitvoeren.
Voor een analoge TV kunt u de gewone coaxkabel aansluiten op het glasvezelkastje.
Wanneer u meerdere televisies wilt aansluiten kunt u de coax kabel splitsen. U hoeft geen versterker te gebruiken tot 5 televisies.

Digitale televisie

Voor het digitale televisie signaal moet er een computernetwerkkabel (UTP minimaal categorie 5) liggen tussen het glasvezelkastje en de zogenaamde settopbox die bij uw televisie komt te staan. Deze netwerkkabel moet in de netwerkaansluiting van de settopbox worden gestoken. De settopbox wordt verbonden met uw televisie via een scart-kabel (oudere televisies) of via een HDMI-kabel (HD of HD-ready televisies). Wanneer u meerdere digitale televisies wilt gebruiken dan heeft u een switch (signaalverdeler) (voor rekening klant!)nodig. Elke televisie waarop u digitaal (desgewenst met HDTV) wilt kijken moet een settopbox krijgen. Deze settopboxen moeten dan voorzien worden van een UTP-kabel zoals hiervoor beschreven.
Voor de verbinding tussen glasvezelkastje en settopbox kan ook gebruik gemaakt van zogenaamde homeplugs (voor rekening klant!). Het signaal wordt dan via het elektricteitsnet getransporteerd en er zijn geen UTP kabels nodig.

 

Internet

U kunt uw computer rechtstreeks op het geënstalleerde glasvezelkastje aansluiten met een computer-netwerkkabel (UTP, minimaal Categorie 5).

Om meerdere computers op het internet aan te sluiten dient u een router te installeren.
Door ons geselecteerde installatiebedrijven kunnen u deze leveren en desgewenst helpen bij de installatie. Dit geldt ook voor draadloos internet.

Let er bij aanschaf van uw abonnement op dat de modem/(draadloze) Router bij uw pakket zit inbegrepen!

 

Gaan ze mijn voortuin openleggen, en wat gebeurt er dan met de planten en de sierbestrating?

Er zal vanaf het trottoir tot bij het huis een buis onder de grond door geboord worden zodat de planten en sierbestrating worden gespaard. Mocht uw tuin (of oprijlaan) langer zijn dan 10 meter wordt er om de 10 meter een klein gat gegraven om de boor opnieuw te richten.

Er wordt vervolgens aan de buitenkant van de muur van de woning/het bedrijf een gat gegraven waar de glasvezelkabel vanaf het trottoir naar toe wordt geleid. Vanuit dat gat wordt de muurdoorvoer gemaakt, zodat de kabel het pand in kan. Alles wordt weer keurig hersteld.

 

Hoe zien die aansluitingen er technisch gezien uit?

De glasvezelkabel in uw huis wordt afgemonteerd op een kastje zo groot als een klein koekblik. Dit wordt de Fiber Termination Unit genoemed (FTU).

 

Daarna verschilt het schema per provider!

Voor bijvoorbeeld XMS zitten op de FTU-box zitten drie soorten aansluitingen:

Hierop kan een groot aantal tv’s worden aangesloten.
Het signaal is uitstekend van kwaliteit, extra tv-signaalversterkers zijn zelden nodig.
Twee om telefoons (of een telefooncentrale) op aan te sluiten.
Een ethernetpoort voor de internetaansluiting.
Een ethernetpoort voor de digitale tv.
Twee andere ethernetpoorten voor toekomstige diensten.

XMS aansluitschema

KPN plaatst naast de FTU-box de Experia box. Deze box heeft de volgende aansluitingen:

Twee om telefoons (of een telefooncentrale) op aan te sluiten.
Een ethernetpoort voor de internetaansluiting.
Een ethernetpoort voor de digitale tv.
Daarnaast geeft de Experia box het wifi signaal af om computers draadloos met internet te verbinden.

Deze Experia Box is feitelijk de Modem/(Draadloze) Router! Bij XS4ALL is dat de Fritz box.
Je kan ook overwegen om die in de woonkamer te zetten. Makkelijk als je al je apparaten die je er op aan wil sluiten daar toch staan. Heb je ook het aller beste draadloze signaal in de woonkamer. Er hoeft dan ook maar één kabel naar de woonkamer. En de TV kan dan met een kort kabeltje aangesloten worden. Het is maar een idee.

KPN aansluitschema

*** Andere Providers... ***
*** Van veel providers lijkt het aansluitschema veel op dat van KPN. ***
*** Maar bijvoorbeeld XS4ALL plaatst een Fritzbox in plaats van de Experia Box van KPN. ***

 

Waar wordt het aansluitkastje afgemonteerd?

In principe bepaalt de plaats van de huidige kabelaansluiting de locatie van het kastje. Vaak zit deze in de meterkast en dan komt het kastje dus ook in de meterkast. In overleg met de bewoner kan het kastje ook elders geplaatst worden. Plaatsing zal alleen gebeuren op de begane grond of bij uitzondering in de kelder, maar zeker niet op verdiepingen. Voor etagewoningen geldt dit natuurlijk niet. Hier wordt het kastje in de meterkast geplaatst. Let op: de glasvezel-aansluitkast heeft elektriciteit nodig. Hier kunt u eventueel vooraf al voor zorgen als dat er nog niet is. U kunt ook altijd een van de genoemde installatiebedrijven opdracht geven hiervoor te zorgen.

Wat gebeurt er met de bestaande koperkabels van UPC en KPN?

De bestaande kabels van KPN en UPC blijven gewoon liggen. We kunnen verwachten dat over die kabels nog geruime tijd diensten zullen worden aangeboden, totdat glasvezel alle andere infrastructuur overbodig maakt. Hoe lang dat duurt, weet niemand. Tot zolang blijft het ook altijd mogelijk weer terug te gaan naar ADSL of kabel en hun providers.

Wat gebeurt er met mijn oude aansluitingen?

Nadat u de abonnementen daarvoor hebt opgezegd worden die slapend gemaakt (dit zijn ze nu ook als u bijvoorbeeld geen kabeltelevisie gebruikt, maar er wel een kabel ligt). Uw oude modem kunt u verwijderen, want die wordt overbodig.

Hoe kom ik te weten wat ik moet doen bij de installatie?

Er wordt een (beknopte) handleiding uitgereikt waarmee u de diensten in werking kunt stellen. Wanneer u daar niet uit komt, kunt u contact opnemen met de gratis telefonische helpdesk van uw Provider. Als dat ook niet helpt, kunt u een beroep doen op de installatiebureaus die zijn geselecteerd om u te helpen bij het aansluiten.

Als ik 100 Mb/s bandbreedte binnenkrijg, kan mijn modem/router die snelheid wel aan?

De ADSL- of kabelmodem die u hebt, verliest zijn functie, omdat het gebonden is aan de telefoonlijn resp. tv-kabel. Die infrastructuren worden overbodig en worden vervangen door de glasvezelaansluiting. Hetzelfde is het geval als u een geïntegreerde modem/router hebt op basis van kabel of ADSL. Als u een losse router hebt (al dan niet met wireless mogelijkheid), kan die in het algemeen wel 100 Mb/s aan al zien we vaak dat ze die snelheid niet helemaal halen.

Ik ga in mijn huis nieuwe bekabeling aanleggen. Is het zinvol daarvoor ook al glasvezel te gebruiken?

Als regel wordt nu voor in huis bekabeling de koperen CAT5E-ethernetkabel toegepast. Daarmee kunt u moeiteloos 100 Mb/s transporteren en over korte afstanden ook 1 Gb/s.

Als u voorbereid wilt zijn op de toekomst kunt u kiezen voor het duurdere CAT6 (ook koper). Daarmee kunt u royaal 1 Gb/s transporteren. Glasvezel in huis wordt nog niet op enige schaal toegepast. Er mag worden verwacht dat te zijner tijd eerder doorzichtige plastic kabels zullen worden gebruikt dan glasvezel. Het principe is hetzelfde, maar ze zijn minder kwetsbaar en flexibeler. De kwaliteitsverschillen met glasvezel zijn natuurlijk groot, maar het gaat hier maar om korte afstanden in huis.

 

Technische begrippen

Wat is een settop box?

De settop box wordt geleverd bij digitale TV. Deze decodeert het signaal dat via netwerkkabel binnenkomt en levert het TV signaal aan de TV.
Per TV is zo´n box nodig.

Alleen voor XMS geldt: De settopbox krijgt signaal rechtstreeks van het glasvezelkastje en decodeert vervolgens.

Wat is het verschil tussen glasvezelinternet en ADSL- of kabelinternet?

ADSL- en kabelinternet zijn de huidige standaarden op het gebied van internettoegang. Hoewel de snelheid van deze verbindingen nog steeds wordt opgevoerd, liggen deze bij gemiddelde abonnementen nog relatief laag.

Ons glasvezelnetwerk zal internettoegang bieden met een flinke snelheid (nu nog tot 100 Mb/s, zowel voor upload als voor download). Van trage uploadsnelheden hebt u bijvoorbeeld last als u digitale foto’s naar een printcentrale wilt sturen of een groot geluids- of videobestand naar een vriend wilt verzenden. Trage downloadsnelheid merkt u wanneer u hoge kwaliteit videobeelden (en die worden steeds meer standaard) niet kunt ontvangen zonder dat ze schokkerig zijn.

De aansluiting 100 Mb/s of 100 MB/s? Daar zit nogal veel verschil tussen.

Datasnelheid wordt als regel weergegeven in bits per seconde (b/s). We praten dus over bits: tot 100 Mb/s download en upload.
Over bytes (een byte is 8 bits en wordt geschreven met de hoofdletter B) praat men meestal als het gaat over opslagcapaciteit.  Mb
Aanduiding internetsnelheid. Van belang is een hoofdletter 'M' voor 'Mega', en een kleine letter 'B' voor 'bits'. Altenatieve aanduidingen zijn 'Mb/s', 'Mbs' waarbij de 's' voor seconde staat.

Telefonie
De dienst die aangeboden wordt. Met telefonie 'denk je aan bellen' maar we noemen het geen bellen.

TV
Aanduiding voor het aanbod van TV en radio. De term 'RTV' is formeel juister maar tevens wat oubollig.

RTV
Aanduiding voor radio en TV die we niet gebruiken. Zie bij TV.

Digitale televisie
Lastige term omdat er drie varianten van digitale TV zijn. Alleen gebruiken voor eigenschappen die gemeenschappelijk zijn voor alle drie de vormen.

IPTV
Vorm van digitale TV waarbij het televisiesignaal over IP wordt verstuurd.

DVB-C
Vorm van digitale TV waarbij het televisiesignaal via het DVB-C protocol wordt verstuurd. Aan DVB-C is niets analoogs. De kwaliteit kan minder, gelijk of beter zijn aan die van IPTV, dat hangt helemaal van de aanbieder af. DVB-C bestaat in twee varianten DVB-C en DVB-C2. Welke variant bij ons wordt aangeboden weten we (nog?) niet.

SD
Standard definition. Het PAL formaat zoals dat sinds decennia wordt gehanteerd. Omgerekend naar pixels heeft dit een resolutie van 720 x 576. Deze pixels zijn overigens niet vierkant.

HD
High definition digitale televisie. Voornamelijk in twee formaten: 720 x 1280 pixels (vierkante pixels) en 1080 x 1920 pixels. Alleen de laatste variant wordt in Nederland aangeboden. Er zijn HD-televisies verkocht met afwijkende resoluties. Met name 768 x 1368 is veel verkocht. Meestal zullen die in staat zijn om het HD signaal van 1080 x 1920 weer te geven - zij het met enog verlies aan details.

Full HD
High definition digitale televisie met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Technisch is dit bekend als 1080i50.

1080i50
Een televisiebeeld dat is opgebouwd uit 1920 bij 1080 pixels (vierkante pixels) bij 50 halfbeelden per seconde. Een halfbeeld is een beeld dat bestaat uit of de even of de oneven lijnen van het beeld. Afwisselend worden beelden verzonden met alleen de even en de oneven lijnen.

Bandbreedte
Term die van belang is voor internet en televisie. Aantal bytes per seconde dat voor een dienst beschikbaar is.

Voorbehoud:

De op deze website getoonde informatie is met zorg samengesteld, maar voor de juistheid en volledigheid daarvan kan niet worden ingestaan. Aan de inhoud van deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Copyright 2015.

KLIK HIER VOOR HET BEKNOPTE VERHAAL...En hier hebben we nog wat interessante en/of belangrijke links voor u.

Wees voorzichtig op internet! Zorg voor goede beveiliging en meld misbruik.

Andere Snelle Links