WAT JE VOORAF WETEN MOET!

Bron ComputerIdee juni 2015

Er duiken steeds meer Chinese webshops op waar producten opvallend voordelig aangeboden worden. Aanvankelijk was er vooral elektronica te vinden, maar de shops verkopen tegenwoordig ook mode, sportuit-rusting en speelgoed. En dat allemaal voor spotprijzen! Hoe kan dat?

Een bekende chinese websnop is DealExtreme. De webshop timmert al enkele jaren aan de weg. In eerste instantie was er alleen elektronica te vinden, voor prijzen om van je stoel te vallen: een mp3-speler voor minder dan 5 euro bijvoorbeeld. Inmiddels is het assortiment uitgebreid met onder meer gereedschap, verlichting en kampeeruitrusting. Toch zijn er nog altijd veel gadgets te vinden, zoals een quadcopter voor nog geen 20 euro.

Nederlands
Waarom zou iemand spullen kopen bij deze Chinese online warenhuizen? De belangrijkste reden is ongetwijfeld de prijs. Die is zo laag door de lage lonen in het land en het feit dat er tussenhandelaren wegvallen door direct in China te kopen. Een smartphone koopt u er al voor ruim vijf tientjes.
Belangrijk: controleer bij smartphones wel of ze geschikt zijn voor de Nederlandse frequenties.
Ook het royale aanbod is een reden om in China te shoppen. Er zijn meer dan 160.000 producten te vinden. Nuttige spullen, maar ook vrij aparte. Of had u wel behoefte aan roze usb-verwarmde pantoffels. Dat het aanbod zo groot is geworden, heeft indirect alles te maken met DealExtreme. De laatste tijd groeide deze winkel naar een omzet van (in 2014) 171 miljoen Dollar. Dat succes heeft andere Chinese web-shops geïnspireerd. Tegenwoordig kunt u ook terecht op sites als Price-angels, Pandawill, TinyDeal, Ligh-tInTheBox, Buyincoins, BangGood en Aliexpress.
Wel even opletten, want ze hebben niet allemaal een even goede naam.
Zoals altijd
: lees recensies op internet.
De Chinese shops zijn steeds vaker in het Nederlands beschikbaar. Sommige winkels hebben daarvoor Nederlanders in dienst. Andere huren Nederlandse bureautjes in. Die vertalen niet alleen de site, maar zorgen ook voor de vele marketingmailtjes die ze naar talloze mailadressen sturen.

Voor net iets meer aan 3 euro een mp3-speler. Gratis thuisbezorgd! Wel even opletten: erzit geen geheugenkaart in. Maar die koopt u natuurlijk ook voordelig in China...

TIP
Wilt u liever niet uw creditcard gebruiken bij een Chinese webshop? Een prepaid creditcard is een veilig alternatief. De 3V Prepaid creditcard koopt u online via . Wanneer de kaart leeg is, kunt u het bedrag aanvullen met iDeal. U kunt nooit méér geld kwijtraken dan dat er op de kaart staat.

Douanekosten
Er zitten nadelen aan het kopen in China; vooral de extra onkosten als u wat duurdere spullen laat overkomen zijn een punt om rekening mee te houden.
De douane staat klaar om te innen en voor veel consumenten komen dit extra kosten als een verrassing. Het is daarom nuttig om vooraf de site van de douane te checken. Daar valt te lezen dat bestellingen tot 22 euro geen probleem zijn. Tussen de 22 en 150 euro moet u 12,50 euro inklaringskosten en 21 procent btw betalen. Voor bestellingen boven de 150 euro moet u dezelfde inklaringskosten en btw betalen, plus 6 procent douanerecht. Zo kan die bestelling van een Windows-tablet á 195 euro flink wat duurder uitpakken dan aanvankelijk gedacht. Een ander nadeel is de lange levertijd, al is dat door DealExtrem wel opgelost met de speciale EU Direct-site. Bestellingen via deze site worden binnen 72 uur verzonden. Dat geldt echter alleen voor de populaire producten. Bij minder courante spullen duurt de levering langer, tot gerust een paar weken. Ook zijn de track-and-trace-moge-lijkheden soms beperkt. Enkele andere Chinese shops hebben ook zo'n speciale EU-site gelanceerd.

Subsidie
Opvallend is dat de verzendkosten van Chinese webwinkels erg laag zijn: soms zelfs gratis of hooguit een paar euro. Zo kan het gebeuren dat u een enkel usb-kabeltje voor 1,50 euro inclusief verzendkosten naar Nederland kunt laten komen. Daar moet welhaast verlies op gemaakt worden. Ter vergelijking: Post.nl brengt voor een brief met zo'n n kabeltje naar China 2,3o euro in rekening, en dat is dan alleen nog maar de porto, dus nog zonder de prijs van het kabeltje. Hoe kunnen die verzendkosten van Chinese webshops dan toch zo laag zijn? De ambitie van de Chinese overheid op het gebied van e-commerce speelt een rol. Naar verluidt worden internationaal opererende webshops flink gesteund met subsidies. Maar er is nog iets anders aan de hand. Al jarenlang zijn er internatio-nale postverdragen die bepalen dat landen verplicht zijn om post van andere landen af te handelen. Hier-voor is de Universal Post Union verantwoordelijk, onderdeel van de Verenigde Naties. Zij doen nuttig werk, want een land hoeft dankzij deze unie niet meer met alle post-diensten van alle landen overeen-komsten sluiten. Er gelden afspraken die door alle landen worden geaccepteerd.

Klein bedrag
Toch pakken die afspraken wat merkwaardig uit. Afgesproken is dat landen elkaars post tegen een klein bedrag afhandelen. Voor 1969 was het zelfs gratis. Nu is het een naar dubbeltjes tot een naar euro, afhankelijk van het gewicht. De Nederlandse post krijgt maximaal 38 eurocent per item voor het afleveren van buitenlandse post. Per kilo geldt een maximumtarief van 3,02 euro. Bedenk: voor zulke bedra-gen kunt u geen pakje van Amster-dam naar Den Bosch versturen. Toch bezorgt Post.nl daarvoor wel een buitenlands pakje vanaf bijvoor-beeld Schiphol in Groningen. Dat de kosten zo laag zijn, heeft te maken met de wens van de Post-unie om opkomende economieën te ondersteunen. Een land als China zou minder hard kunnen groeien als er Nederlandse tarieven betaald moeten worden. voor het verzenden naar ons land. Op zich een nobel streven, maar er klinkt ook kritiek nu Chinese webshops hier massaal van profiteren. Kritiek Vooral in Amerika klinken harde woorden. Volgens onbevestigde cijfers verliest de Amerikaanse post jaarlijks meer dan 70 miljoen euro op het afhandelen van buitenlandse post. Tel daarbij op dat Amerikaanse bedrijven failliet gaan door de goedkope Chine-se websites en het zal u niet verbazen dat er in dat land woedende reacties zijn over de handelswijze. In Nederland is er minder kritiek op de posttarieven, maar er zijn wel kritische geluiden over de Chinese webshops. De brancheorganisatie Thuiswinkel.org maakt zich druk over de douanekosten. Zij krijgen steeds meer klachten binnen van consumenten die ervan uitgaan dat de zo keurig in het Nederlands ver-taalde Chinese websites wel zouden waarschuwen wanneer er douane-kosten bijkomen. Niets is minder waar, met boze klanten tot gevolg. Ook bij de Consumentenbond komen hierover veel klachten binnen.En hier hebben we nog wat interessante en/of belangrijke links voor u.

Wees voorzichtig op internet! Zorg voor goede beveiliging en meld misbruik.

Andere Snelle Links